Prawy reflektor - chyba padło coś?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marcinisko
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2006
    • 149

Azazel, w wawie tylko na spocie dostaniesz z tego co pamietam
  • mariobros
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 551

No właśnie. Zauważyłem dzisiaj jadąc wieczorem, że oświetlenie po prawej stronie drogi jest jakieś do d... Niby jest, ale jakby go nie było. Zjechałem na bok, oglądam jak reflektory świecą (na światłach mijania). Prawy reflektor wyraźnie oślepia, gdy stanę na wprost auta. Po przyjeździe pod blok wykorzystałem garaże, podjechałem blisko drzwi garażowych, zarzuciłem światła na ścianę i oczom moim ukazało się, że lewy refletor ma bardzo wyraźnie zaznaczoną linię światło/cień, natomiast prawy - nic z tych rzeczy. Po prostu na ścianie widać kręgi, kręgi, kręgi... Wygląda na to, że coś ewidentnie padło. Po tym, jak mi wymieniono reflektor lewy miesiąc po zakupie (bo też według serwisu padł i świecił nie bardzo) nic mnie nie zdziwi... Miał ktoś coś takiego z reflektorami?
    Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
    Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• greszczyn
      Elegance
      • 2005
      • 893
      • Nissan

Masz ksenon , czy zwykłe lampy ?
      Bo gdy masz zwykłe , to wyciągnij reflektor i sprawdż czy sprężynka ( taki drucik) przytrzymująca żarówkę się nie wypieła . Drucik ten jest zabezpieczony przez śrubkę ( trox- a ) ale jest to trochę badziewne wykonanie ops: , i umnie żarówka wypadała dwa razy , dopiero dokręcenie tejżę śrubki załatwiło sprawę .

Komentarz

• mariobros
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 551

Zamieszczone przez greszczyn
        Masz ksenon , czy zwykłe lampy ?
        Bo gdy masz zwykłe , to wyciągnij reflektor i sprawdż czy sprężynka ( taki drucik) przytrzymująca żarówkę się nie wypieła . Drucik ten jest zabezpieczony przez śrubkę ( trox- a ) ale jest to trochę badziewne wykonanie ops: , i umnie żarówka wypadała dwa razy , dopiero dokręcenie tejżę śrubki załatwiło sprawę .
        Mam zwykłe Muszę to sprawdzić. A więc jednak jest jakiś myk możliwy z reflektorem...

[ Dodano: Sob 13 Maj, 06 17:50 ]
        Faktycznie. Prawa żarówka jest przekrzywiona. Ciekawostka... Muszę gdzieś znaleźć to "pomógł" i wręczyć koledze greszczyn
        Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
        Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Mareque1
          Classic
          • 2006
          • 22

Ja zmieniłem żarówki H7 ostatnio i przy okazji się naumiałem jak to się robi Oczywiście przekrzywiłem sprężynki w obu reflektorach.... Na szczęście sam doszedłem o co biega i poprawiłem. Ale, zauważyłem, że prawy reflektor mam jakby niżej osadzony, tzn szczelina między górą reflektora a maską jest ok. dwukrotnie większa niż w lewym. Też tak macie?? Kurde, auto z lutego więc chyba nie bite a tu taki babol. Nie zwróciłem na to uwagi wcześniej więc nie wiem czy tak miał od nowości...
          Mareque
          O2 Ambiente BJB '2005

Komentarz

• greszczyn
            Elegance
            • 2005
            • 893
            • Nissan

Sprawdż czy dobrze wsunąłeś reflektor w łoże ,.... takie " plastikowe szyny" .Jeśli reflektor wsuwa sie gładko , bez oporu i dalej są widoczne "szpary " , można wyregulować jego położenie poprzez odkręcenie dwóch śrub , którymi to tzw. łoże jest przykrecone do karoseri , i po zluzowaniu tych dwóch "troxów" , można z bardzo dużą dokładnością ustawic reflektor , gdyż pod tym tzw.łożem są takie jakby podkładki mimośrodowe , które ustalają położenie reflektora góra-dół lub , prawo - lewo .

Komentarz

• Bazyli76
              Rider
              • 2006
              • 487

No może też być bardziej prozaiczna przyczyna po prostu padła Ci żarówka. Czasem zdaża się, że taka blaszka osłaniająca żarnik się wygina i wtedy żarówka nie świeci prawidłowo. Zanim zaczniesz kombinować z reflektorem sprawdziłbym żarówkę. Mnie kiedyś zdażyło się podobne coś. :?

Komentarz

• mirus
                Ambiente
                • 2005
                • 213

Zamieszczone przez greszczyn
                Bo gdy masz zwykłe , to wyciągnij reflektor i sprawdż czy sprężynka ( taki drucik) przytrzymująca żarówkę się nie wypieła . Drucik ten jest zabezpieczony przez śrubkę ( trox- a ) ale jest to trochę badziewne wykonanie , i umnie żarówka wypadała dwa razy , dopiero dokręcenie tejżę śrubki załatwiło sprawę .
                Z tą sprężynką, są niezłe jazdy. Ta śrubka, która ja trzyma, przytrzymuje też ten element w odbłyśniku, który osłania żarówkę (taki kawałek blachy co widać w środku reflektora). Polecam nie odkręcać tej śrubki, bo wtedy ta osłona żarówki wpadnie do reflektora i jest masakra, żeby ją włożyć na miejsce.

Jak za drugim razem wypadła mi ta sprężynka, pojechałem do serwisu - koleś wyjął reflektor, oczywiście ta osłona wpadła mu do środka reflektora, próbował ją włożyć, ale mu się pogięła. W efekcie dostałem nowy reflektor

Moim zdaniem ten element w reflektorze to jakaś niedróbka - ktoś się nie napracował przy projektowaniu :lol:
                Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
                Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• jodla
                  Drive
                  • 2005
                  • 45

podjedz do serwisu niektore octavie II na gwarancji mialy wymmieniane reflektory jak auto jest na gwarancji to sprawdz pozdrawiam
                  new turbo juz mam tylko zalozyc wydech srobiony
                  i dalsze zabawy w palnach he he 19''

Komentarz

Pracuję...